Ton van der velden

THEATER, FILM, TELEVISIE, COMMERCIALS, BEDRIJFSFILMS EN TRAININGEN

Shakespeare op school

LESBRIEF - VOORDRACHT - WORKSHOP


Shakespeare op school is een serie voorstellingen, waarin Ton van der Velden jongeren laat kennismaken met klassieke literatuur. William Shakespeare wordt door velen beschouwd als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Niet alleen vanwege zijn literaire werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal. Nog steeds zijn honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem toe te schrijven. 

Charles en Mary Lamb hebben de werken van Shakespeare bewerkt tot wonderlijke sprookjes. Ton van der Velden neemt jongeren mee in een reis door deze sprookjes, met het doel de (wereld)literatuur meer toegankelijk te maken. In een tijd waar jongeren in sms-taal communiceren met mobiele telefoons, chatten via internet en de inhoud van boeken ervaren in films, verlegt Ton de horizon van jongeren, en brengt hen op een speelse manier de schoonheid van "de klassiekers" bij.

In Shakespeare op school  brengt Ton de zuiverheid, de schoonheid en het enthousiasme van het verhaal over aan de luisteraar. Door zijn verdieping in de verhalen en de overgave waarmee hij ze vertelt en voordraagt, laat hij de luisteraar volledig opgaan in het verhaal. Luisterend op het puntje van je stoel, is de verleiding deel te nemen aan dit avontuur vrijwel onweerstaanbaar. Het prikkelt de fantasie, het laat je kennis maken met de magie van de verhalen van William Shakespeare, en laat je beseffen dat klassieke literatuur een handvat kan bieden om het leven beter te kunnen begrijpen.

Shakespeare op school is bedoeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste jaren van het middelbaar onderwijs. 

Voorafgaand aan de voorstellingen bereidt een lesbrief de jongeren op de voorstelling voor, met opdrachten  waarvan de antwoorden in de vertelling te vinden zijn. De bevindingen vinden plaats direct na de voorstelling in een vraag en antwoord sessie. Na dit deel wordt er een workshop gehouden. Waarbij de jongeren actief deelnemen aan de interpretatie van het werk. Er is discussie en verdieping met de hele groep, waarna zij in kleinere groepen een improvicatieopdracht krijgen. Het totale pakket van Shakespeare op school is gericht op leren luisteren, concentratie en aandacht voor het verhaal en het begrijpen van de tekst en inhoud.

Wilt u meer weten over deze onvergetelijke voorstelling op school? Neem vrijblijvend contact op.

Vorige © Tonvandervelden.nl ©