Voorstellingen

lesbrief, voorstelling en workshop

Shakespeare op school

Voor scholen heeft hij een speciale lesbrief en voorstelling ontwikkeld.

U kunt een keuze maken uit de volgende vertellingen:

  • King Lear
  • Romeo en Julia
  • Midzomernachtdroom
  • Hamlet

De Shakespearevertellingen zijn ook bijzonder geschikt voor bedrijven, buitenfestivals, zorginstellingen en als huiskamervoorstelling.

Neem voor mogelijkheden op maat vrijblijvend contact op. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie over 'Shakespeare op school'.

LESBRIEF – VOORDRACHT – WORKSHOP

Shakespeare op school is een serie voorstellingen, waarin Ton van der Velden jongeren laat kennismaken met klassieke literatuur. William Shakespeare wordt door velen beschouwd als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Niet alleen vanwege zijn literaire werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal. Nog steeds zijn honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem toe te schrijven.

Charles en Mary Lamb hebben de werken van Shakespeare bewerkt tot wonderlijke sprookjes. Ton van der Velden neemt jongeren mee in een reis door deze sprookjes, met het doel de (wereld)literatuur meer toegankelijk te maken. In een tijd waar jongeren in sms-taal communiceren met mobiele telefoons, chatten via internet en de inhoud van boeken ervaren in films, verlegt Ton de horizon van jongeren, en brengt hen op een speelse manier de schoonheid van “de klassiekers” bij.

In Shakespeare op school  brengt Ton de zuiverheid, de schoonheid en het enthousiasme van het verhaal over aan de luisteraar. Door zijn verdieping in de verhalen en de overgave waarmee hij ze vertelt en voordraagt, laat hij de luisteraar volledig opgaan in het verhaal. Luisterend op het puntje van je stoel, is de verleiding deel te nemen aan dit avontuur vrijwel onweerstaanbaar. Het prikkelt de fantasie, het laat je kennis maken met de magie van de verhalen van William Shakespeare, en laat je beseffen dat klassieke literatuur een handvat kan bieden om het leven beter te kunnen begrijpen.

Shakespeare op school is bedoeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste jaren van het middelbaar onderwijs.

Voorafgaand aan de voorstellingen bereidt een lesbrief de jongeren op de voorstelling voor, met opdrachten  waarvan de antwoorden in de vertelling te vinden zijn. De bevindingen vinden plaats direct na de voorstelling in een vraag en antwoord sessie. Na dit deel wordt er een workshop gehouden. Waarbij de jongeren actief deelnemen aan de interpretatie van het werk. Er is discussie en verdieping met de hele groep, waarna zij in kleinere groepen een improvisatieopdracht krijgen. Het totale pakket van Shakespeare op school is gericht op leren luisteren, concentratie en aandacht voor het verhaal en het begrijpen van de tekst en inhoud.

Wilt u meer weten over deze onvergetelijke voorstelling op school? Neem vrijblijvend contact op.

verhalen, sprookjes en vertellingen uit de wereldliteratuur

De Storyteller

Ton van der Velden geeft op geheel eigen wijze de mooiste verhalen, sprookjes en vertellingen uit de wereldliteratuur weer.

Een greep uit zijn voorstellingen:

  • De Shakespearevertellingen
  • Verhalen van Roald Dahl
  • Sprookjes van Grimm
  • Sprookjes van Hans Christian Andersen
  • Sprookjes uit 1001 nacht
  • Groningse volksverhalen

De Storyteller is een unieke belevenis voor scholen, zorginstellingen, buitenfestivals en bibliotheken en huiskamers.

Welk verhaal of sprookje wilt u weer eens tot leven gebracht zien? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Heksen

Voor straattheaterfestivals heeft Ton van der Velden als verteller een spannende en leuke voorstelling voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Verhalen van onder meer Terry Jones en Roald Dahl.

Er wordt veel met de kinderen geïmproviseerd. Heksensoep maken…en de kinderen roepen wel wat er allemaal in de soep gaat…poep, pies, kikkers… en ieder kind heeft wel eens een heks gezien in zijn verbeelding. Of misschien is de juf uit de klas wel een heks….of de buurvrouw.  Wie weet…….

Ton van der Velden zal het grote geheim vertellen waar je een echte heks aan kunt herkennen.

De voorstelling wordt ondersteund door slagwerkinstrumenten.

De voorstelling Heksen is ook bijzonder geschikt voor theaters, scholen en bibliotheken.

Lengte voorstelling: 30 minuten Speelvlak: 6 x 4 mtr.

poëzie van het groninger landschap

De tocht naar het Hogeland van Groningen

Dit is een luchtig literaire voorstelling  bestaande uit gedichten en verhalen die door Ton van der Velden voor deze voorstelling is samengesteld.

Teksten van Eward B. Koster, J. Bernlef, Leo Vroman, Paul van Ostaijen, Kurt Schwitters, Vasalis, Hannie Rouweler, Jan Boer en Rutger Kopland raken de kern van deze voorstelling.

DE POEZIE VAN HET GRONINGER LANDSCHAP.

Absurdisme en spel gekoppeld met schitterende poezie geven deze voorstelling een humoristisch karakter.

De voorstelling wordt gespeeld op verzoek voor gezelschappen van 10 tot 30 personen in zijn eigen huistheater “De THEATERHERBERG”.

Deze voorstelling kan ook gespeeld worden op een andere locatie. Lengte voorstelling: 60 minuten Speelvlak: 4 x 6 mtr.

De Kerstvertelling van Charles Dickens door de Dickensverteller

a christmas carol

Dit verhaal wordt veel gevraagd in de maand december. Heel sfeervol wordt de vertelling verdeeld tussen de gangen van een sjiek kerstdiner. De locaties zijn meestal in kastelen, restaurants, bij bedrijven, landhuizen en huiskamers. De Dickensverteller ontvangt ook uw gasten bij binnenkomst.

De Dickensverteller is ook een geziene gast op kerstmarkten of winkelcentra. Wandelend over de locatie of vertellend op een klein meegebracht podium. Lengte verhaal 30 minuten.

Speelduur 3 x 30 minuten